• Česky
Our offer
IEP in press
Publications
Home arrow Old projects arrow Ústí - a living region arrow Project in press arrow Tisková zpráva k ukončení projektu
Tisková zpráva k ukončení projektu PDF Print E-mail
There is no translation available, please select a different language.

TISKOVÁ ZPRÁVA K UKONČENÍ PROJEKTU

ÚSTECKO – ŽIVÝ REGION

ROZVOJ KVALIFIKACE V OBLASTI UDRŽITELNÉHO ROZVOJE V ÚSTECKÉM KRAJI

O projektu

Motto: „Dost bylo plánování, pojďme konat“

Smyslem projektu Ústecko – živý region, Rozvoj kvalifikace v oblasti udržitelného rozvoje v Ústeckém kraji bylo motivovat města a občany Ústeckého kraje k akcím pro udržitelný rozvoj. Jednalo se o přímou odpověď na schválenou strategii udržitelného rozvoje kraje a její uplatnění v praxi. Ambicí bylo zapojit občany do rozhodování o vážných místních problémech v 5 městech kraje, realizovat sadu seminářů a školení pro posílení kapacit zejména zástupců měst, vzdělávacích institucí a nevládních organizací v prosazování udržitelného rozvoje, umožnit sledování indikátorů/ukazatelů udržitelného rozvoje ve městech a využití geografických informačních systémů (GIS) pro hodnocení udržitelného rozvoje. Zapojenými městy byly Litoměřice, Roudnice nad Labem, Bílina, Krásná Lípa a Rumburk.

Realizátorem projektu je Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.. Partnerem jsou ANOUK (Asociace neziskových organizací Ústeckého kraje), TIMUR (Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj) a Krajský úřad Ústeckého kraje.

Problémům ve městech dáme „MAT“ - aneb jak jsme postupovali

V Bílině, Litoměřicích, Krásné Lípě, Roudnici nad Labem a Rumburku proběhly v roce 2007 veřejné ankety k výběru problémů, které občané hodnotí jako nejpalčivější. Těmi se ukázala být témata kriminality, bezpečnosti, dopravy, využití volného času mladých a soužití lidí různých národností zejména na sídlištích. Následně jsme ve městech pomohli ustavit tzv. místní akční týmy (MATy) - složené především z odborníků a angažované veřejnosti (ředitelé škol, podnikatelé, zástupci nevládních organizací, spolků, policie, úředníci, instituce pracující s mládeží). Jejich úkolem bylo za významné podpory vedení měst hledat a navrhnout řešení těchto problémů a také navrhnout a zrealizovat přímou akci, díky níž se k věci vyjádří a vloží občané, jichž se daný problém týká nejvíc (např. rezidenti dotčených sídlišť, žáci a studenti, lidé vyskytující se často na místech zničených vandalismem).

Otevřená věda

Slovník